Briga o zdravlju u letnjim mesecima: Obavezna zaštitna oprema

    Leto je period kome se mnogi raduju jer leto obično znači: more, plaža, odmor. Ove godine sam početak leta je paklen i teško se izlazi na kraj sa temperaturom koja je iznad 35 °C. Ipak, za one koji rade na otvorenom leto je najteži period u godini, pun rizika u borbi sa celodnevnom vrućinom.

Visoke temperature u letnjim mesecima negativno utiču na zdravlje ljudi, naročito na starije osobe i hronične pacijente. Riziku su posebno izloženi radnici koji rade na otvorenom, pre svega oni u oblasti poljoprivrede ili građevine. Kada posao obavljaju na temperaturi iznad 36°C smatra se da rade u nepovoljnim radnim uslovima.

Veoma visoke temperature utiču na zdravlje radnika i tada dolazi do bržeg zamaranja i pada koncentracije, dehidratacije organizma, sunčanice, ali i do iscrpljenosti i toplotnih grčeva, osipa i toplotnog udara.

Ministrastvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Uprava za bezbednost na radu Republike Srbije daju smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, a to su organizacija rada, osposobljavanje zaposlenih za bezbedan rad, sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu/radna odela i prevencija zdravstvenih problema.

Organizacija rada podrazumeva izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 do 16 sati, ukoliko to dozvoljava proces rada), organizovanje rada po smenama, uvođenje dodatne radne snage, pravljenje češćih pauza uz pružanje velikih količina bezalkoholnih napitaka i privremeno skidanje zaštitne opreme, obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći, preraspodelu obavljanja poslova (najteži deo posla treba da se obavlja u hladnijem delu dana), adekvatan prostor gde zaposleni mogu da se odmore i sklone od sunca i izvršenje aklimatizacije zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.

Zaposleni treba da vode računa i unose što više tečnosti, da izbegavaju masnu i „tešku“ hranu. Na visokim temperaturama zdrave, odrasle osobe treba da unose 8 do 10 čaša vode dnevno, a ukoliko se bave fizičkim aktivnostima, ovoj količini treba dodati 1 do 3 čaše vode za svaki sat aktivnosti. Treba smanjiti unos kofeinskih i alkoholnih napitaka jer uslovljavaju dodatni gubitak vode. Tečnost treba unostiti postepeno, gutljaj po gutljaj. Kada je u pitanju hraan, obroci treba da budu redovni, meso dobro termički obrađeno, a povrće i voće temeljno oprano.

 

Oprema za ličnu zaštitu

Rad na visokim temperaturama zahteva odgovarajuću ličnu zaštitnu opremu koja će zaposlenima obezbediti sigurnost i udobnost na radu. Adekvatna i kvalitetna radna odeća i oprema olakšava rad, jer se zahvaljujući njoj radnici osećaju prijatnije, ali i bezbednije. Oprema i odeća za rad na visokim temperaturama treba da bude izrađena od laganih, prirodnih materijala u svetlim bojama. Ukoliko zaposleni nije u obavezi da nosi sredstvo za zaštitu glave, treba da nosi maramu, kapu ili lagani šešir šireg oboda.

Za optimalan fizički i mentalni rad u zatvorenom prostoru temperatura ne bi trebalo da pređe 28°C. Na ovako visokim temperaturama, vlažnost vazduha treba da bude mala, najviše 55%.

U svojoj ponudi „Patrol PM“ ima radna odela i opremu koja će zaposlenima u različitim delatnostima biti oslonac i garant igurnosti, pa samim tim i veće produktivnosti.

MARK GREY

WEB DESIGNER

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses the launch and continued operation of the Hubble space telescope probably.

Comment(4)

MARK GREY (15 minutes ago)

Reply

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses the launch and continued operation of the Hubble space telescope probably.

MARK GREY (3 hours ago)

Reply

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses continue ace explore.

MARK GREY (1 day ago)

Reply

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses the launch and continued operation of the Hubble space telescope probably.

LEAVE A COMMENT