Uniforma - fenomen bez početka i kraja

Od prepoznatljive vojne uniforme, preko belih mantila medicinskog osoblja, pa sve do majici radnika kuhinje sa logoom lokalnog restorana, uniforme zauzimaju svakodnevno mesto u našim životima. Ova odeća je globalna pojava koja opstaje kroz vekove, čiji je tačan začetak nemoguće odrediti. Čini se da je svaka nacija u dalekoj prošlosti imala svoj vid uniformisanja određenog dela populacije koji je obavljao određene zadatke i pripadao određenom društvenom sloju.

Uniforma ne menja svoju osnovnu formu, ona je uvek prepoznatljiva. Njen zadatak je da odgovori na potrebe delatnosti kojoj je namenjena i olakša obavljanje zadataka osobi koja je nosi. Određene društvene grupe i radnici određenih profesija polažu eksluzivno pravo na nošenje ove posebne odeće, a kršenje ovog prava recimo u slučaju vojne i policijske uniforme predstavlja krivično delo.


Vojna uniforma - sinonim za kvalitet 

Vojna uniforma je verovatno mnogima prva asocijacija na pojam uniforme. Pretrpela je mnogo promena tokom istorije - od stroge i minimalističke uniforme totalitarnih režima pa sve do savremene uniforme za svečanosti. Vojna uniforma danas se sastoji od niza uniformi koje su predviđene za različite vojne aktivnosti i prilagođene godišnjim dobima. Pored prepoznatljive boje, njena obeležja su praktičnost i kvalitet - najbitnije je obezbediti dugoročnost kvaliteta koji će štititi vojnike u najekstremnijim uslovima. Svaka nacija na svetu ima svoju varijantu vojne uniforme koja se manjala tokom vremena. Njena prepoznatljivost odmah komunicira položaj ososbe koja je nosi, ona ima za cilj ne samo obezbeđivanje udobnosti i zaštite u ekstremnim uslovima, već i indetifikaciju.

Školske unifome imaju za cilj birisanje ekonomskih razlika među učenicima

Veruje se da je škola prva ustanova koja je uvela obavezne uniforme. Lekarska škola Hrista ("Christ's hospital school") uvela je obaveznu uniformu za sve polaznike 1552. godine. Polaznici ove londonske škole i danas sa ponosom nose svoje neobične uniforme. Škola je želela da obezbedi garderobu i svojim najsiromašnijim polaznicima, a identično oblačenje imalo je za cilj brisanje velikih ekonomskih razlika među učenicima i jačanje kolektivnog duha. Tokom XVIII veka, sve škole i univerziteti u Britaniji uvode politiku obaveznog nošenje uniformi. Međutim, sasvim je izvesno da su one bile obavezne i u zemljama bliskog i dalekog Istoka. Zbog nepostojanja konkretnih dokaza, nemoguće je odrediti tačno poreklo uniformi, ali je izvesno da su školarci i studenti svih zemalja imali obavezu nošenje istih u nekom periodu. 


Zemlja sa najvećim brojem uniformi po stanovniku je Japan. Japanska školska uniforma je modni trend koji je globalno prepoznatljiv. Japan je država u kojoj uniforma ima kultni status - naime, njihovi stanovnici veoma su prvrženi svim vrstama uniformi i rado ih nose tokom svakodnevnih aktivnosti. 

Bela uniforma - globalni zaštitni znak medicine

Medicinsko osoblje širom sveta nosi uniformu bele boje. Veruje se da je prva ovakva uniforma bila rezervisana za medicinske sestre i negovateljice, a razlog za odabir bele boje je religiozan. Nakon prvog svetskog rata bela uniforma postaje globalno prepoznatljiva, a njena forma dosta se manjala tokom vremena. Ipak i danas bi bilo veoma jasno da se radi o medicinskom osoblju zahvaljujući beloj boji koja se automatski povezuje sa medicinom. 

Pored estetske, uniforma ima i praktičnu primenu, ona odmah komunicira radni položaj osobe koja je nosi. Hoteli i restorani deluju ozbiljnije ukoliko njihovo osoblje nosi uniformu, gosti mogu odmah zaključiti kome se treba obratiti sa specifičnim zahtevom. Jedinstvenost u radnoj uniformi kuvara je recimo kapa koja se nosi iz praktičnih razloga - niko ne želi kuvarovu kosu u svom tanjiru. Takođe, kapa štiti i samog kuvara od isparenja i kuhinjskih mirisa. 


Uniforme za stjuardese su spoj mode, stila i kvaliteta

Možda najveće modno interesovanje bude uniforme stjuardesa. Atraktivni modeli u bojama aviokompanije često su visokog kvaliteta i dobrog kroja. Uniforma ovde predstavlja ogledalo same aviokompanije, ona direktno svedoči o njenom budžetu i stilu poslovanja. "United Airlines" SAD-a otpočela je kulturu uniforme za stjuardese 1968. godine, a prve modele dizajnirao je modni kreator Žan Luis (Jean Louis).


Dres kao simbol pripadnosti i jačanja timskog duha

I dres na neki način predstavlja uniformu. Sportska oprema je dizajnirana tako da odgovara potrebama sportista, prilagođena je samom sportu i tu je da olakša aktivnost kako amatera, tako i profesionalaca. Različite vrste materijala i dizajna odgovaraju na izazove bavljenja različitim sportskim aktivnostima, a u kolektivnim sportovima one prikazuju pripadnost i jačaju timski duh.

Pre pojave same uniforme ljudi su imali potrebu da komuniciraju svoj položaj kroz način oblačenja svojstven staležu kome su pripadali i profesiji koju su obavljali. Ovaj poseban odevni predmet odgovara na našu ljudsku potrebu za pripadanjem određenom kolektivu, ona je ono što nas spaja sa sličnima i odvaja od drugih. One ulivaju poverenje, podseća pojedinca na dužnosti koje ima prema svom radnom kolektivu, pomaže nam da svoj posao obavljamo bolje i efikasnije, da se osećamo kao deo tima koji ima specifičan zadatak u društvu koje ga okružuje.  

MARK GREY

WEB DESIGNER

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses the launch and continued operation of the Hubble space telescope probably.

Comment(4)

MARK GREY (15 minutes ago)

Reply

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses the launch and continued operation of the Hubble space telescope probably.

MARK GREY (3 hours ago)

Reply

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses continue ace explore.

MARK GREY (1 day ago)

Reply

The development of the mass spectrometer allowed the mass of atoms to be measured with increased accuracy. The device uses the launch and continued operation of the Hubble space telescope probably.

LEAVE A COMMENT